“Vad lärde ni er?”
Rummet är fullt av instrument. Trummor, trumset, gitarrer, piano. Studenterna sitter i tystnad och reflektion. De har precis avslutat en övning i att lyssna med mindfulness.
Sedan svarar en ung kvinna:
“Att man inte alltid behöver komma med svaren. Det är oftast hjälpsamt att lyssna utan att ge förslag”.
Hennes klasskamrat fyller i:
“Det är väldigt skönt att inte fundera över vad jag ska säga. Jag kan ta in den andra personen lättare”.
En tredje säger:
“Det är intressant att få prata utan att bli avbruten. Det är som att mina tankebanor får mer utrymme och jag kommer på saker jag inte visste att jag visste”.
Vi är på Handelshögskolan i Göteborg. Masterprogrammet Matix har “Matix Mind” på schemat. Under året får de lära sig mindfulness som verktyg och förhållningssätt för stressreglering, djupt lyssnande, ökad koncentration, empati och självinsikt.
En hållbar värld börjar inifrån
“Ours is a world of nuclear giants and ethical infants. We know more about war than we know about peace, more about killing than we know about living. We have grasped the mystery of the atom and rejected the Sermon on the Mount.”
– Omar N. Bradley
Vi lever i en tid av stora utmaningar. Klimatkriser, sociala orättvisor, krig och en polariserande politik. Samtidigt pågår en epidemi av mental ohälsa – stress, ångest, utmattning, och känslan av tomhet som saknar mening.
Vi fokuserar på att hitta lösningar utanför oss själva. Vi distraherar oss från det vi inte vill möta inom oss själva. Vi uppfinner teknik, sätter upp mål och strider för våra åsikter. Men ofta missar vi den del av ekvationen som är avgörande: vårt inre tillstånd.
Om vårt inre är färgat av överlevnadsfokus och förvirring blir det svårt att ta klarsynta beslut. Om vi är utmattade är det svårt att ge tillbaka positiv energi till världen. Om vi agerar utifrån ilska och hat kommer vi att bidra till mer av detsamma, oavsett vår ståndpunkt i konflikten.
Det är här en viktig insikt uppstår:
“Vi kan inte lösa våra problem med samma sätt att tänka som vi använde när vi skapade dem.
– Einstein
Vi kan inte skapa positiv förändring i världen om vi inte samtidigt förändrar oss själva. För att skapa en hållbar värld behöver vi titta inåt. Vi behöver utveckla vår inre förmåga att hantera stress, agera med medvetenhet och kultivera kärlek i våra relationer (inklusive den med oss själva).
Denna förmåga kan tränas likt en muskel. Mindfulness är gymmet.
💡 Det “inre arbetet”:
💡 Om Frameless Meditation:
IDG: inre utveckling för yttre förändring
Inner Development Goals (IDG) bygger på erbjuder ett ramverk för att utveckla några av de inre färdigheter som behövs för att skapa en hållbar värld. Ramverket lyfter fram fem områden för inre utveckling:
- Vara (Being): Självmedvetenhet, närvaro och kontakt med vårt inre.
- Tänka (Thinking): Förmågan att tänka kritiskt, kreativt och systemiskt.
- Relatera (Relating): Att bygga tillitsfulla, empatiska relationer.
- Samarbeta (Collaborating): Mod att agera tillsammans med andra.
- Agera (Acting): Att hitta meningsfullhet och uthållighet i våra handlingar.
Genom att integrera dessa färdigheter i vårt dagliga liv kan vi bli bättre rustade att möta utmaningar – både individuellt och kollektivt.
💡 Inre arbete på arbetsplatsen:
💡 Läs mer om IDG:
Mindfulness: en väg till inre och yttre balans
“Mindfulness is remembering what it is like to be in the being mode… It refers to a set of psychotechnologies that bring about awakening.”
– John Vervaeke (paraphrased)
Mindfulness är mer än en trend för stresshantering. Det är en kraftfull “inre teknologi” som hjälper oss att vakna upp ifrån de begränsningar vi sätter på oss själva. Detta tillstånd av medveten närvaro uppstår när vi skiftar från att “göra” till att “Vara”.
Upplevelsen av tidlös närvaro är djupt bekant och något vi alla har tillgång till. Mindfulness-träning syftar till att påminna oss om vårt naturliga Varande.
“Mindfulness isn’t difficult. We just need to remember to do it.”
– Sharon Salzberg
Att vila i vårt Varande är djupt välgörande. När vi tränar mindfulness lär vi oss att möta livet som det är – utan att fastna i autopilotens snabba reaktioner. Detta ger oss friheten att agera medvetet och i linje med våra värderingar, även i pressade situationer.
Detta är kvalitéer vi behöver för att skapa en hållbar värld. Detta är verktyg våra framtida ledare behöver.
💡 Vad är mindfulness?
💡 “Inre träning”
Att mäta det omätbara
Tusentals vetenskapliga studier* visar hur mindfulness-träning bidrar till vårt välmående och vår förmåga att hantera utmaningar. Här är några av de bevisade effekterna:
- Minskar stress och utbrändhet genom att aktivera kroppens naturliga förmåga till återhämtning
- Förbättrar fokus och närvaro, vilket leder till bättre beslut
- Ökar empati och medkänsla, både mot oss själva och andra
* Mindfulness tränas genom 8-veckors program eller andra former av kurser och utbildningar.
💡 Mindfulness och forskning:
Mindfulness i ledarskap och (ut)bildning
Tillbaka till salen på Handelshögskolan. Det är knäpptyst. Vi sitter nu och följer sensationerna av vårt andetag i kroppen. Vi lämnar problemlösning en stund för att ägna oss åt det som är här just nu. Vi tränar på att möta våra upplevelser med nyfiken öppenhet, utan att bedöma.
På Matix Masterprogram skapar vi varje år ett laboratorium där studenter får mötas i en trygg miljö och utveckla sin förmåga till medveten närvaro. Det får verktyg att hantera sin stress, förhålla sig till känslor, öka koncentrationsförmågan, ökad självinsikt och mer empati i möten med andra (oss sig själva). Dessa inre förmågor är något de tar med sig ut i arbetslivet som blivande ledare.
Efter övningen säger någon:
“Det är häftigt att kunna se mina tankar utan att tro på dom“.
Självledarskap: att leda sig själv för att leda andra
Så, var börjar vi? Svaret är enkelt: här och nu. Förändring behöver inte vara storslagen eller komplicerad. Det kan börja med en enda medveten inandning, en paus för att känna in hur vi mår, eller ett val att möta nästa utmaning med närvaro istället för reaktivitet.
Genom att ta små steg mot större inre medvetenhet kan vi också bidra till en större yttre förändring. För när vi lär oss att leda oss själva med klarhet och balans, skapar vi också förutsättningar för en mer hållbar värld.
Självledarskap handlar om att ta ansvar för sitt eget liv och sina handlingar. Det börjar med att ställa frågor som:
- Vad är viktigt för mig?
- Hur påverkar mitt inre tillstånd mina val?
- Hur kan jag påverka mitt förhållningssätt till det jag inte kan påverka?
- Hur kan jag möta livet med öppenhet?
- Vad behöver jag förändra för att leva i linje med mina värderingar?
Det är lätt att tro att förändring handlar om att kämpa mot våra svagheter eller ”fixa” oss själva. Men verklig förändring börjar med att acceptera oss själva precis som vi är. När vi släpper kampen och istället vänder oss mot vår egen upplevelse med nyfikenhet och medkänsla, öppnas dörren till en djupare transformation.
💡 Lyssna på podden
“Från internationell karriär inom IT till Zen Coach”:
Din roll i en balanserad framtid
Frågan är inte om du kan göra skillnad, utan hur vill du börja?
Ta ett ögonblick att reflektera: Vad kan du göra idag för att skapa mer inre balans och medvetenhet?
Är du redo att påbörja din resa?